Pazar, Nisan 28, 2024
Ana SayfaGenelLohusalık Sürecinin Anne Ve Bebek Üzerinde ki Etkileri Nelerdir?

Lohusalık Sürecinin Anne Ve Bebek Üzerinde ki Etkileri Nelerdir?

Gebeliğinizde sona geldiniz ve doğum başladı, bebeğin doğmasıyla birlikte anne adayı da yeniden hayata doğuyor bedeniniz bir yenilenme yaşıyor yaşayan ve nefes alan bir varlığa bir sürelik ev olmuş bedeniniz artık yeni bir sürece giriyor. Bu sürecin adı “Lohusalık” yaklaşık olarak 6 hafta sürecek bu süreçte sizi birçok yenilik ve farklılık bekliyor.

Lohusalık sürecinde anne adayı kimi zaman zorlanır bedeninde ki ve duygu dünyasında ki değişimler oldukça buhranlı bir sürece sizi sürükler. Doğum gerçekleşti bedeninizde büyüttüğünüz bebeğiniz artık kucağınızda hafızanız yenilenmiş gibi bir süre unutkanlık yaşamanız etraf da ki olaylara tepkisiz kalmanız adeta bir sisin içinde kaybolma hissi, aşırı duygusallık oldukça normal bu durum doğumun mucizelerinden bir tanesi çünkü beyniniz artık küçücük bir bebeğin beynine endekslenmiş durumda öyle ki uyandığını, acıktığını yanında olamasanız bile gözünüzle görüyormuş gibi hissedersiniz. Adeta bir bütünsünüz kendinizi bir serabın içinde gibi hissetmeniz oldukça normal korkmayın bu size verilmiş bir ödül yaratıcı siz bebeğinizin ihtiyaçlarını daha iyi anlayıp çözmeniz için kurduğu mükemmel bir sistem. Bu süre zarfında dünyada sadece bebeğiniz ve siz varmış gibi hissedebilirsiniz.

Lohusalık sendromu yaşayan anneler bunun geçici bir durum olduğunu bilmelidir. Bu süreçte anne adayı aşırı duygusallık yaşar, zaman zaman nedensiz ağlama istediği ve şiddetli ağlama nöbetleri, bebeğine karşı aşırı sahiplenme veya sahiplenememe, fiziki olarak aşırı terleme, büyük tuvalete çıkmada zorluk ve kabızlık yada aşırı derecede küçük tuvalete çıkma. Doğuma yardımcı olması için gevşeyen kaslarınızı yönetememek ve özellikle küçük tuvaletinizi yaparken kaslarınızı yeterli derecede kullanamadığınız için alta kaçırma gibi durumlar olabilir. Bir diğer lohusalık sıkıntısı ise göğüslerde oluşan şişlik ve ağrı bebeğin emme düzeni henüz oluşmadığı için bedeniniz fazla süt salgılayabilir bu göğüslerde şişlik, ağrı ve ateş oluşabilir, bu gibi bir durumda ılık bir banyo ile göğüslerinizi rahatlatabilirsiniz veya aşırı ateş durumunda buz torbası göğüslerinizi rahatlatabilirsiniz sık sık emzirerek sütün birikmesini önleyebilirsiniz. Göğüsleriniz çok şişti ve süt birikti fakat bebeğinizin karnı tok bu gibi bir durumda göğüs pompası yardımıyla fazla sütü sağıp uygun bir saklama torbasında veya biberon içinde buzdolabında muhafaza edebilir ve daha sonra bebeğinize içirebilirsiniz. Bir diğer sorun ise göğüs ucu yaraları; emziren annelerin en büyük kabusudur fakat bu durumda kısa süre içinde düzelecektir ve göğüsleriniz emme düzenine alışacaktır göğüs ucunu bol bol nemlendirmeli her emzirmeden önce muhakkak yıkamalı ve bir miktar sütünüzle göğüs ucunu nemlendirip bebeğinizi o şekilde emzirmeniz ve doğru emzirme tekniklerini uygulamanız acıyı en hafife inderecektir. Eczanelerden alacağınız göğüs ucu merhemleriyle yaralarınızı tedavi edebilirsiniz.

Doğum sonrası yeni bir yumurtlama için rahim kendisini temizler vajınal akıntı, adet kanaması gibi kanama şeklinde görülür kişiden kişiye kanama süresi değişebilir, ilk zamanlar daha yoğun kanama olsa da zamanla lekelenme şeklinde azalır. Rahim yaklaşık olarak 6 hafta sonra hamilelik öncesi boyutlarına ulaşacaktır. Lohusalık da hamilelik boyunca vücudunuz depoladığı su, aşırı terleme ile vücuttan atılır ayrıca hormonal düzende ki değişikliklerden kaynaklı aşırı sıcak basması veya birden üşüme gibi değişimler görülebilir. Sezaryen doğum yapan anneler için lohusalık daha zor geçecektir öyle ki anne adayı hem doğumun zorluğu lohusalık sendromunu ve bunun üstüne birde ameliyat sızı ve ağrısını yaşayacaktık. Bu sürede kesi bölgesinde hissizlik, ağrı, yanma şeklinde sızı ve baskı hisseder buda zamanla geçecektir kesi yerindeki his kaybı aylar sonra kısmen de olsa yerine gelecektir. Normal doğum yapan anne adayı zor bir doğum sonrası yırtılma veya kesi gibi bir durum yaşamışsa vajinada ağrı ve acı hissi yaşayacaktır bu gibi bir durumda enfeksiyon riski taşıdığı için hijyene çok dikkat edilmelidir.

Bebeğinizin uyku düzeni henüz oluşmadığı için sizde aşırı uykusuzluk ve yorgunluk hissedebilirsiniz fakat bebeğinize duyduğunuz sevgi ve merhamet bütün bu zorluklara göğüs germeniz için yeterli olacaktır. Gebelik, doğum ve lohusalıkla geçen bir yılın sonunda yavaş yavaş kendinizi toparlarken eş ve ailenin tutumu özellikle aile büyüklerinin yardımları bu süreci daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments