Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaANNE VE BEBEK SAĞLIĞIAnne Karnında ki Bebeğin Aylara Göre Gelişimi Ve Gebeliğin Annedeki Etkileri Nelerdir?.

Anne Karnında ki Bebeğin Aylara Göre Gelişimi Ve Gebeliğin Annedeki Etkileri Nelerdir?.


Adet rutininiz gecikti ve gebe kaldığınızı öğrendiniz, bundan sonra ki süreçler nasıl gelişir diye merak ediyorsanız yazımız tam da sizlere göre. Gebelik üç aylık periyodlara ayrılır buna tıp dilinde Trimester denir. Bu kelime latince kökenli olup türkçesi ” üç ay “dır. Gebelik bu üç trimester’den oluşur.

Anne Karnındaki Bebeğin Aylara Göre Gelişimi Ve Gebeliğin Annedeki Etkileri Nelerdir.


Birinci trimester birinci ve üçüncü ay olan bu dönemde henüz döllenme yeni gerçekleştiği için bebeğiniz küçük bir nokta halindedir bu süreçte döllenme gerçekleşir ve fetüs anne rahminde gelişimini tamamlamak için 40 haftalık bir döneme girmiştir. ilk haftalarda yapacağınız testler bazen doğru sonuç vermeyebilir kimi zaman kimyasal gebelik de yaşanabilir en doğru zaman 6. haftayı beklemek ve doktor muayenesinde bebeğin kalp atışını duymayı beklemektir. Bu süreçte bebeğin kalp atışları başlar ultrason muayenesinde küçük bir kese içinde gözükmesi gerekir . Annedeki değişimler koku hassasiyeti , döllenmiş yumurta yerleşirken görülen hafif kanama ve lekelenmeler ve ufak ufak kramplar, halsizlik, uyuklama, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi değişiklikler gözlemlenir.

Anne Karnındaki Bebeğin Aylara Göre Gelişimi Ve Gebeliğin Annedeki Etkileri Nelerdir.
Anne Karnındaki Bebeğin Aylara Göre Gelişimi Ve Gebeliğin Annedeki Etkileri Nelerdir.


İkinci trimester dediğimiz bu süreçte artık düşük riski en aza inmiş ve bebeğimiz hafif de olsa dışarıdan kendini belli etmeye başlamıştır. dördüncü aya girdiğimiz bu süreçte annede ki şikayetler kusma , mide bulantısı gibi yavaş yavaş azalmaya başlamış ve beden gebeliğe alışmıştır. Bebek artık 10 cm kadar olmuştur ve ay bitiminde yaklaşık 18 cm e kadar ulaşacaktır. Bebeğiniz artık Amniyotik sıvısının da artmasıyla el ve kol hareketleri muayene esnasında ultrason cihazında görülebilir . Gözleri ve göz kapakları vardır ama henüz gözlerini açamaz el ve ayak parmakları oluşmuştur. İç organları ultrasonda görülebilir bu ay itibariyle emme refleksleri geliştiği için parmağını emerken görülebilir. Bu ayda yine gebelikte yapılan testlerden olan kan ve idrar testleri yapılır bu ayda tercihe göre dörtlü tarama testi yapılır, ve olacak riskler anlatılır. Annede artık iştah yerine gelmeye başlamıştır. Gebeliğin 5. ayında ise bebeğin organları artık son hallerini alır bu ayda bebeğin kalbine bakılır ve organlarının ve uvuzları’nın değerlendirilmesi için gerekirse doktorunuz sizi Perinatoloji uzmanına yönlendirebilir. Bu ayda doktorunuz sizden morfolojik tarama yani detaylı ultrason isteyebilir. Bebek hareketleri artık hissedebilirsiniz ve anne de hafif mide yanması başlar ve bu doğuma kadar devam edebilir. Gebeliğin 6. ayı 24. haftayla başlar artık dışarıdan net bir şekilde bebek bellidir. karnın büyümesiyle bel ağrıları ve uyku problemleri başlar bir diğer meselede tansiyonla alakalı annenin kendisine dikkat etmesi ve gerekirse gün gün tansiyon takibi yapması gerekir. Yüksek tansiyon dikkat edilmediği takdirde halk arasında bilinen adıyla gebelik zehirlenmesine yol açabilir. Gebelik şekeri bu dönemde dikkat edilmesi gereken unsurlardan hamileliğin 24. ve 27. hafta arasında şeker yükleme testleriyle gebelik şekerine bakılır ve önlem alınır. Eğer sizde şeker varsa bu bebeğinize de geçecektir bu bebekte aşırı kilo alınmasına sebep olur ve doğum sıkıntılı olabilir ve sezaryen gerekebilir. Doğumdan sonra bebekte aşırı şeker düşmesi görülebilir ve bu dönemde bebek hareketleri artık net bir şekilde bellidir bu dönemde fazla kilo alımı olabilir buda doğumda size sorun çıkartabilir.

Anne Karnındaki Bebeğin Aylara Göre Gelişimi Ve Gebeliğin Annedeki Etkileri Nelerdir.
Anne Karnındaki Bebeğin Aylara Göre Gelişimi Ve Gebeliğin Annedeki Etkileri Nelerdir.


Üçüncü trimester artık yedinci aya girildiğinde başlamıştır. 26. ve 30. hafta aralarındadır. Bu ayda bebek artık çok hareketlidir ve dışarıdan da gözlemlenebilir. Eğer ailenizde diyabet geçmişi varsa bu ayda şeker yükleme testi (glukoz tolerans ) yaptırmalısınız. Bu haftalarda bir diğer test ise kan uyuşmazlığı testidir. Bu test anne ile bebek arasında ki olası bir kan uyuşmazlığı varsa erken tanı için önemlidir. Gebeliğin 8. ayına geldik 28. ve 32. hafta ve artık iştahımız oldukça açık hafif hafif vücut ağrılarımız baş gösterdi bebek hareketleri dışarında görülebilir tekmeleme oldukça fazladır ve adeta içeride dört döner gece uykularınız kaçmaya başlamıştır. Bu dönemde vücutta ödem, mide yanmaları, basur ve parmaklarda yanma gibi sıkıntılar gözlemlenir. Hamileliğin 9. ayında artık kasık ve bel ağrılarından uykusuzluk problemi çekilen bir zamana girmişsinizdir ve artık doğum her an olabilir bu ayda artık bebek irileştiği için hareketleri yavaşlar ciğer gelişimi neredeyse tamamlanmıştır, artık yavaş yavaş NST cihazına girmeye başlanılır bebeğin kalp atışları ve rahim kasılmalarına bağlı sancı dinlenir. Doğum haftasına girdiğinizde alttan muayene olan çatı muayenesi olur bebeğin duruş pozisyonu rahim açıklığı rahimdeki sancılara göre doğumun ne şeklide olacağı artık netlik kazanmaya başlar. Bu ayda itibariyle doğum çantanızı hazır bekletmenizi tavsiye ederiz.

Anne Karnındaki Bebeğin Aylara Göre Gelişimi Ve Gebeliğin Annedeki Etkileri Nelerdir.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments