Pazar, Nisan 28, 2024
Ana SayfaANNE VE BEBEK SAĞLIĞIGebelik Takibi Ve Perinatolojı Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Gebelik Takibi Ve Perinatolojı Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Gebelik yaklaşık kırk hafta sürecek dokuz aylık bir periyod. Bu süre zarfında anne adayının ve bebeğin gelişimi doktor tarafından yakın takip edilmeli ve en doğru şekilde doğum planlanmalıdır genel takipleriniz ve ayrıntılı testler sizden istenir bu süreç nasıl ve ne şekilde yürümelidir gebelik takibi nasıl planlanmalıdır ve olası bir durumda Perinatolojiden nasıl destek almalıyız hepsi aşağıda ki yazımızda.

Gebelik Takibi Ve Perinatolojı Nedir Ve Nasıl Yapılır

Rutin bir gebelik takibinde süreç şu şekilde gelişir. Anne adayının adet periyodu geciktiğinde eczaneden alacağı idrar testiyle gebe olup olmadığını öğrenir ve akabinde muayene için hastahane’lerin kadın doğum bölümünden randevu alır bu o ay ki ilk adet gününüzden hesaplamaya başlayarak yaklaşık olarak 6. ve 7. haftaya denk gelir yapılan ultrason muayenesinde kalp atımına ve kesenin durumuna bakılır ve doktorunuz sizden belli başlı kan tektiklerinin yapılmasını ister. Bu süre zarfında anne adayına bazı takviyelerde bulunulur ve mide bulantısı için ilaç tedavisine başvurulur. İkinci doktor muayenesi 11 ve 14. haftalar arasında olur bu süre zarfında doktorunuz sizden ikili tarama testi ister, bebeğin ölçümleri yapılır kilosuna, boyuna bakılır ve ense kalınlığı ölçülür ve böylece anne karnında genetik analiz yapılır ve Amniyosentez gibi bilgilendirmeler yapılır. Bir sonraki kontrol gebeliğin 16. ve 18. haftalar arasında yapılır bu haftada doktorunuz sizden dörtlü tarama testi ister anne adayının ve bebeğin genel durumu değerlendirilir ve dörtlü test için bir tüp kadar kan verilir ve Down sendromu bir kez daha taranmış olur. Bir sonra ki kontrol 20. ve 22. haftalar arasında olup yine bebeğin ve annenin genel durumuna bakılır bebeğin gelişimi kilo, boy ve kafa ölçümleri yapılır. Bu haftada doktorunuz sizden ayrıntılı ultrason ister böylece bebeğin iç organlarının durumuna bakılır ve gelişimi hakkında bilgi verir bu hafta bebeğin gelişim aşamasında edindiğimiz bilgiler açısından en önemli haftadır. Bir sonraki hafta 24. ve 26. haftalar arasında yapılır ve doktorunuz sizden bu muayeneye aç gelmenizi ister bu haftalar da olası gebelik şekerinin belirlenmesi için 75gr şeker yükleme testi yapılacaktır. Aynı zamanda bebeğin gelişimi ile ilgili rutin ultrason muayenesi yapılır. Bir sonraki kontrol ise 28 ve 30. haftalar arası eğer anne ve babada kan uyuşmazlığı varsa; kan uyuşmazlığı iğnesinin yapılacağı haftadır fakat böyle bir durum yoksa iğne yapılmaz ve genel takibe devam edilir. Bir sonra ki takip aralığı daha sıklaşır ve iki hafta da bir süreye iner bu süre zarfında annedeki olası olumsuzluklar ve bebek gelişimi takip edilir 30. haftadan sonra artık doğum hakkında konuşulmaya başlanır gebeliğin gidişatına göre doğum şekli planlanır eğer annede gebelik şekeri varsa bebeğe de sirayet edeceğinden bebeğin içinde bulunduğu sıvının fazlalığı veya bebeğin kilosuna bağlı iri olması gibi durumlarda sezaryen doğum planlanır her şey yolundaysa normal doğum için bilgilendirme yapılır 32. haftadan sonra sancı ve bebeğin nabız ölçümleri için NST cihazına bağlanılan haftadır her muayene öncesi yaklaşık 20 ila 30 dakika kadar bu cihaza bağlanırsınız ve sonuçları doktorunuz analiz edecektir.

Gebelik Takibi Ve Perinatolojı Nedir Ve Nasıl Yapılır

Hayatın her alanında olduğu gibi gebelikte de riskli durumlar vardır bu gibi bir durumda kadın doğum uzmanınız sizi uzmanlık alanı yüksek riskli gebelikler olan Perinatolojı bölümüne sevk edecektir. Burada daha çok detaylı bir şekilde gebelik takibiniz gerçekleştirilir ve yüksek risk oluşan durumlarda hastanede yatılı olarak gebelik takibiniz devam eder. Örnek vermek gerekirsek ikiz gibi çoklu gebeliklerde, bebekten örnek alınması gereken bir durumda, ileri yaş gebeliğinde, kan uyuşmazlığı durumu, ileri düzey ultrason yapılması gereken bir durumda veya hastanın kan şekerinin sürekli olarak değişkenlik gösterdiği diyabet sorunu var ise ve yüksek tansiyon sorunu oluştu ise uygun bir tedaviyle doğuma kadar yoğun bir şekilde takip edilirsiniz.

Gebelik Takibi Ve Perinatolojı Nedir Ve Nasıl Yapılır
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments