Pazartesi, Nisan 29, 2024
Ana SayfaANNE VE BEBEK SAĞLIĞINormal doğum Ve Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Normal doğum Ve Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Gebeliğin başlamasıyla beraber bedenimiz bizi doğuma hazırlar. Doğum insan gelişiminin ve devamlılığın en önemli temel taşıdır. Gebelikle bazı zaman olumsuzluklarla sürse de en nihayetinde hemen hemen bütün canlıların yaşadığı rutin bir süreçtir yaklaşık kırk hafta kadar kadın bedeninin misafir ettiği bebek doğum süreciyle dünyaya gözlerini açar. Tüm dünyada insanlık sürecinde doğum hepimizin de bildiği üzere iki çeşit yapılır.

-Normal doğum.

-Sezaryen doğum.

Normal doğum ( vajinal doğum): Bu doğum şekli tüm gebelerin istediği en sağlıklı doğum şeklidir. Yaradılışımızın gereğinde olan kadın fıtratının ve bedenin üstesinden geldiği ağrılı , zor ve fakat mucizevi bir olaydır. Kadın bedenin de dokuz ay kadar bir süreçte gelişen fetüs belli aralıklarla gelen kasılmalar, şiddetli bel ağrısı, şiddetli sancılarla nişan denilen kanlı akıntı gelir ve rahim ağzı açılır. Bebeğin içinde bulunan sıvı dolu kese patlar buna su gelmesi denir. Daha sonra gebe uygun bir doğum odasına alınır ve burada ıkınmalar yardımıyla bebeği iterek bebeğin vajinadan çıkmasıyla oluşur. Burada kadın bedeninin ne kadar güçlü olduğunu görürüz öyle ki doğum sancılarının verdiği acı birçok kemiğinizin aynı anda kırılmasıyla oluşan acı kadar olduğu söylenir. Normal doğumda eğer ilk hamilelik ise yaklaşık 10 ila 15 saat fakat ikinci hamilelik ise 6 ila 10 saat arası değişebilir. Doğum sayısı arttıkça süreç daha da kısalır. Doğum sürecinde rahim açıklığı oldukça önemlidir yapılan muayenelerde 4 cm açıklık bize artık doğumun başladığını gösterir bu süreçten sonra kasılmalar ve sancılar takip edilir ara ara yapılan açıklık muayenesiyle artık doğuma hazır hale geldiğiniz ve her an doğumun olabileceği varsayılır.

Normal doğum Ve Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır.

Sezaryen doğum ( Ameliyat ile yapılan doğum )

Sezaryen doğum genelde gebelerin çok istemediği bir doğum çeşididir. Sezaryen anne adayının karın alt bölgesi yani bikini bölgesine atılan yatay bir kesi yardımıyla bebeğin dışarıdan doktor müdahalesiyle gerçekleştirilen ameliyatlı doğum şeklidir. Yaklaşık olarak yedi katmanın kesildiği ağır ve ciddi bir ameliyattır. Sezaryen ameliyatı en nihayetinde gebeliğin seyrine göre yapılan doktor kontrollerinde gebeliğin son haftalarında karar verilir. Sezaryen doğuma sebep bazı durumlar; bebeğinizin kalp atımlarında acil doğumu gerektirebilecek bir bozulma, plasentanın erken ayrılması veya rahim ağzına gelecek şekilde yerleşmesi, makat duruş denilen bebeğin ayaklarının aşağıda olduğu pozisyonda, çoğul gebeliklerde ve gebelik tansiyonu gibi aksiliklerin yaşandığı durumlarda anne ve bebek sağlığı için bu doğum şekline başvurulur. Yaklaşık olarak hazırlanma süreciyle bir saat kadar bir sürede doğum gerçekleşir. Anne adayı doktorun kara vermesiyle genel anestezi yada lokal anestezi alarak yapılır. Doğumdan sonra kolay toparlanabilmek ve bebeğinizle ten teması için lokal anestezi en çok tavsiye edilen anestezi şeklidir.

Normal doğumda kişi hemen ayağa kalkar ve gündelik hayatına yavaş yavaş döner. Fakat sezaryen doğumda ilk ayağa kalkış üç dört saati bulabilir sezaryen doğumda ne kadar çabuk ayaklanırsanız, iyileşme sürecinizde bir o kadar çabuk olacaktır. Bir haftalık zaman diliminde toparlanırsınız fakat tam iyileşme altı ay gibi bir süreçte oluşur. Bu süre zarfında ağır sporlar yapmamalı kendinize dikkat etmelisiniz, sezaryen doğumda ameliyat durumu söz konusu olduğu için, bu süreç uzayabilir. Önemli olan her iki durumda da ağır kaldırmamalı ve dinlenilmelidir. Normal doğum sonrası ağrılarınız hemen kesilse de doğumunda zorluk derecesine göre oluşan yırtılma ve kesilme sebebiyle dikiş atıldığı için bu iyileşme sürecinde az bir miktar acı ve ağrı oluşabilir fakat sezaryen doğumda bütün ağrı ve sancılar ameliyat sonrası ağrı kesici iğneler teesirini kaybettiğinde oluşur özellikle dikişin atıldığı ilk ve son düğüm notlarında ciddi bir acı ve ağrıyla birlikte rahimin kendisini temizlemek için oluşan kanama sırasında orta şiddette adet sancısı gibi sancılar sizi bekliyor. Uygun ağrı kesicilerle ağrılarınız bir nebze olsun diner. Normal doğum sonrası anne adayı hemen duş alabilir fakat sezaryen doğumda 48 saat sonra doktorunuz onay verirse yapabilirsiniz. Sezaryen doğumda vücudunuzda ki narkozu daha çabuk atabilmek için bolca kahve ve su tüketmelisiniz bedeniniz narkozu şiddetli öksürük nöbetleriyle dışarı atmak için uğraşır bu yüzden bol bol yanınız da su bulundurun. Annelik içgüdüsüyle her iki doğumda da anne hemen bebeğinin bakımlarıyla ilgilenmek isteyebilir bu gibi bir durumda sakin kalmalı ve yanınızda ki refakatçinize güvenmelisiniz. Bebeğinizin sağlıklı ve mutlu olması evvela sizin sağlıklı ve mutlu olmanız gerekir kesinlikle stres yapmamalı kendinize güvenmelisiniz unutmayın ki her iki doğum şekli oldukça zor fakat yapısı gereğiyle bir kadının üstesinden gelebileceği bir yaradılış gereğidir. Anne adayları sandıklarından daha güçlü olduklarını göreceklerdir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments